Batum, Gürcistan’ın Karadeniz kıyısındaki şehirlerinden biri. Sarp sınır kapımıza çok yakın olduğundan ve pasaportsuz seyahat imkanı olduğundan her geçen gün Türk ziyaretçilerin sayısı artıyor.
Batum’un neredeyse simgelerinden biri haline gelmiş olan Kadın & Erkek heykeli görenleri kendine hayran bırakıyor. Tasarımı Tiflisli Tamara Kvesitadze tarafından yapılan “kadın ve erkek” heykeli aslında bir aşk hikayesinden ilham alınarak yapılmış.
Said Kurban, 1905 yılında Gürcistan’da doğmuş ve yaşamış bir yazar, Azeri Müslüman Ali ile Gürcü Ortodoks Prenses Nino ‘nun aşk hikayesini konu alan romanından hem sinemaya dünyası hem de heykeltraş Kvesitadze etkilenmiş ve sanatın farklı dallarında hikaye adeta yeniden doğmuş. Batum’un sahil şeridine ayrı bir anlam yükleyen bu eserin yüksekliği 8 mt, her 10 dakikada bir kadın ve erkek figür birbirine dokunmadan birbirinin içinden geçiyor.
Heykeli izlerken tabi ben de ” nasıl birbirlerine dokunmadan geçebiliyorlar” diye düşündüm. Büyük bir aşkın ayrılıkla son bulduğunu biliyordum ama bu dönüşlerin bu buluşup ayrılışlarını manasını tam olarak anlamlandıramamıştım, taa ki filmi izleyene kadar. Filmi izlerken heykel sürekli gözümün önünde döndü durdu… O kadar güzel bir tasarım ki “kadın ve erkek” heykeli, nolur Batum’a gidecekseniz önce filmini izleyin…
Din ayrımını, halk-prenses durumunu, her türlü zorluğu aşan ikili nihayetinde evleniyor ama yaşadıkları dönem o kadar sıkıntılı ki, Rus işgali, savaşlar bir türlü bu aşkın birlikte yaşanmasına izin vermiyor. Tam kavuştuklarında bir başka neden çıkıyor ve yeniden ayrı düşüyorlar. En sonunda da Ali’nin ölümü yıkıyor Nino’yu… Ali ve Nino’nun aşk hikayesi de böylece ölümsüzleşiyor…
Benim aşağıda hazırladığım video normal dönüş hızının iki katı hızlandırılmış hali. Müzik ise yine Gürcü ezgisi… İyi seyirler…
Not: Video Youtube da bir haftada 285.000 izleme yapınca, şaşkına döndüm… Nedenini araştırınca;
Sen Anlat Karadeniz isimli dizide de bu aşk hikayesine yer verilmiş meğer, bilmediğim bir dizi idi öğrenmiş oldum… Ama diğer etken de linkini aşağıda paylaşma gereği duyduğum seçtiğim ezgi oldu… Dinlediğim ilk andan itibaren sözlerini anlamasam da ezgisi ve yorumu ile gönlümü fetheden Gürcü şarkısı Jgufi Miraji grubunun seslendirdiği “wyaroze chagiyvans“… Bu yazımı ve videoyu beğendiyseniz lütfen sizler de sosyal medya hesaplarınızdan paylaşır mısınız, sevgi paylaşarak çoğalır 🙂
14 yorum
Müzik seçimi ile etkikeyici bir video olmuş. Hem hikayenin sonuna hem de ben bu heykeli ya görmedim ya da hikayesini bilmeden görünce durmayıp devam edip es geçmişim diye üzüldüm. Detaylar önemli 🙂
ahh yapma Seda… Üzüldüm bak görmediğine…
Harika 🙂
teşekkürler Hülya hn, Batum’u görmediyseniz öneririm…
Mükemmel bir rehber olmuş emeğinize sağlık gezmek istediğimiz yerler hakkında önceden bilgilenmiş oluyoruz sayenizde. 🙂
Bu heykelleri görmemiştim bir dahaki sefere bunlarıda görelim selfi yapalım 🙂
Türkiye’ de olsa müstehcen olmuş deyip yıkarlar
tamamen bakış açısına bağlı, siz bakınca bu heykellere çıplaklığını hissediyor musunuz, ya da çıplak olduğu için mi bakıyorsunuz, değil…
Birbirlerine kavuşamayan aşıkları müzikle buluşturmayı başarmışsın. Heykeller efsane, hikaye müthiş ama müzik bu olunca insan boyut değiştiriyor. Mükemmel, tebrikler…
Müziğin youtube likini yazı içine ilave ettim, herkes müziği soruyordu, uzun uzun dinlyebilirsiniz :))
Merhabalar
YouTube de gezinirken videonuza denk geldim.
Sizden bi ricam olucak
Video çalan müziği kimin seslendirdiğini ve adını yazabilirseniz çok müteşekkir kalıcam.
Einmusik Refsoolad’tan dinledim ama videonuzdakinin yerini inanın tutmadı.
En kısa sürede geri dönüp kimin seslendirdiğini yazarsanız çok sevinirim 😊
Merhaba, mp3 olarak indirdiğim şekli ekteki linkte… https://youtu.be/qsAIIv3B58Q bloğa ve youtube kanalıma üye olursanız diğer videolarımı da kaçırmazsınız 🙂
Sevgili Oya Yıldız bu nefis paylaşımınız ve emeğiniz için çok teşekkür ederim. Defalarca nefes almadan izliyor ve dinliyorum. Seçtiğiniz parça mükemmel. Elinize yüreğinize sağlık. SEVGİLER.
Teşekkürler Arzu, keyifli izlemeler ve dinlemeler öyleyse 🙂
harika bi anlatım olmuş