Beyaz bir yolculuk; Doğu Ekspresi

2

Fotoğraf çekmeye başladığım ilk yıllardı, 9-10 sene kadar önce… Haydarpaşa’dan Kars’a Doğu Ekspresi ile gidip her istasyondan bir kaç kare çekmek ve bütününde güzel bir arşiv yapmak gibi bir projem vardı, tam da bilet alacağım dönemde Erzurum-Kars arasının yol bakım çalışması nedeni ile kapalı olduğunu öğrenince başka bir zamana ertelemiştim bu yolculuğu, ama hep öyle olmaz mı, erteleyince ertelenir ve o plan bir türlü gerçekleşmez…

2013 yazında Kemaliye gezimi yaptıktan sonra kiraladığım aracı Erzincan’a bırakıp Doğu Ekspresi ile Erzincan-Divriği yapmıştım, yaz aylarında hava geç kararıyor, o nedenle çevreyi izleyerek keyifli iki saatlik bir yolculukla göz açıp kapayana kadar Divriği’ye yani memleketime varmıştım. İstasyonda annem bekliyordu, birilerinin istasyonda beklemesi ya da uğurlaması inanılmaz güzel bir duygudur, yaşayan bilir. Bu yolculuk kısa olmasına rağmen mutlu etmişti beni ama Doğu Ekspresinin ilk istasyonu olan Kars Garı’na gitmeliydim bir gün…

Bu sefer yıl 2016 ve 1 ocak… Yılın ilk seyahatini Kars’a planlamışım ama İstanbul’daki kar yağışı uçakların kalkmasına engel, bir gün gecikmeli de olsa 2 Ocak’ta Kars’a uçabiliyorum… Trende gidiş ya da dönüş yataklı vagonda yer bulamayınca yine uçak ile seyahat etmiştim ama ikibuçuk günde Kars, Ani, Çıldır üçlemesinden -25 derecedeki havaya rağmen oldukça keyif almıştım. Kars Garı’nı yolcu olmasam da gidip görmüştüm.

Bir insan bir şeyi çok istersen ne yapar eder istediğine kavuşur diye düşünürüm, BenimleGez’in manifestosudur bu ” yeter ki iste, her yer yakın sana”… 2018 yılına girmemize bir aydan kısa bir zaman kalmıştı. Ben yine her zaman olduğu gibi TCDD nin sitesinde sürekli tren bakıyorum ve geçmiş yıllarda olduğu gibi bulamıyorum müsait bir kompartıman. Bu sefer annem ve babamla Kars’a gitmeyi planlıyorum, çünkü onlar yaşamları boyunca Doğu Ekspresi’nden hep Cürek istasyonunda inmişler ya da bu istasyondan binmişler, yani Cürek’ten öteye trenin geldiği ilk istasyona hiç gitmemişler.

Kars’ta hava soğuk olur, gitsek mi gitmesek mi diye aile içinde konuyu konuşurken aslında annemle babamın benden daha fazla heyecan duyduklarını farkettim ve TCDD bilet satış sitesini azimle ve dua ederek sürekli kontrol etmeye başladım.

Doğu Ekspresi biletini nasıl buldum?

Ben yıllardır tren bileti bakarım ama bu yıla kadar Doğu Ekspresine bu denli yoğun bir ilgi duyulan bir dönemi hatırlamıyorum. Biletler TCDD nin sitesinde son 30 günde satışa çıkıyor, yani ocak ayından marta ya da nisan bilet bakamıyorsunuz, bulunduğunuz tarihten en fazla bir ay sonrasına kadar olan biletlere bakılabiliyor. Gece mi gündüz mü, hangi saatte bakalım diye çok soru geldi seyahatim boyunca, ben de herkese ” ısrarla, gece gündüz demeden, gidiş dönüş bakın” dedim, çünkü ben böyle buldum, benimle sosyal medya üzerinden yazışan takipçilerim de ısrarla bakmaya devam edince buldular ve sevinçlerini benimle paylaştılar…

“Benim bu kadar azmim ve sabrım yok” diyenlere ise tur firmalarını öneriyorum, İstanbul Ankara İzmir gibi şehirlerden Kars’a trenli tur yapan seyahat acentaları var, bütçeniz var ise neden olmasın… Ama sanırım heyecan da işte tam burada başlıyor… Bileti aramak, aramak, aramak ve sonunda o boş koltuğu yakalamak… Tereddütsüz o an karar vermek zorundasınız, çünkü sizin gibi binlerce kişi bu biletin peşinde…

Doğu Ekspresi ile Kars’a gidiş mi dönüş mü olmalı?

Yanıt veriyorum, öncelikle hangi yöne bulursanız alın tabii ki de… Ama aylara göre değişir bu sorunun cevabı… Örneğin yolculuğu Aralık Ocak ayında planlıyorsanız, bence Kars’tan dönüş alın derim, çünkü tren Kars’tan sabah 08:00 de kalkıyor ve en güzel kar manzarası Kars ile Erzurum arasında, bu nedenle seyre doyun olmuyor. Zaten Kars’tan neredeyse Erzurum’a kadar oturamıyor insan, bi koridor penceresine bir kompartıman penceresine fotoğraf karesi yakalamak için mekik dokuyor olacaksınız 🙂

Bembeyaz bir coğrafyada renkli bir şeyler yok mu derseniz köyler, buz tutmuş dereler, köprüler, trenin peşinden koşan öğrenciler ve elbette sarı tek katlı tren istasyonu binaları… Eskiden daha koyu sarı olan binalar açık sarı ile yenilenmiş çoğu yerde…

Biz çocukken Haydarpaşa’dan binerdik trene, Cürek istasyonunda inerdik, yol boyunca da tünelleri sayardık, kaç tünelden geçtiğimizi her sene sayardık:)  Kars’dan dönerken de bayağı tünel geçtik, her geçişimizde bu anılar canlandı gözümde… Bir de sürekli S çizen trenin ucunu görmek için bir çaba harcanıyor ki, en ideali en arka vagona gitmek, trenin en arkasından en ucunu görme ihtimali haliyle daha yüksek…

Aralık ve Ocak ayı dışındaki diğer aylarda ise gidiş ya da dönüş yönü bence fark etmez, çünkü önemli ve aslolan o tren yolculuğunu yapmaktır.

Doğu Ekspresi yolculuğu efsanedir…

Kompartıman 24 saatliğine de olsa sizin yuvanız olur, hem salonunuz hem mutfağınız hem yatak odanızdır bu küçük mekan. Biz üç kişi olduğumuzdan kuşetli bir kompartımanın tamamını aldım, dördüncü kişinin parasını ödedim ki yabancı gelmesin aramıza… Yataklıda iki, kuşetlide ise dört kişiliktir odalar… Pullman grubu ise otobüs gibidir, koltuklar arka arkaya sıralanmış durumunda…

Trende restoran vagonu bulunuyor, arada ücretli çay kahve meşrubat servisi de yapılıyor ama yol uzun, yirmidört saat, insanın canı bir şeyler atıştırmak ister, bu nedenle seyahat öncesi Kars merkezde market alışverişi yaptık. Yemekli vagonda alkol servisi yapılmadığını dip not düşeyim. Dilerseniz kendi içeceğinizi alıp, kompartımanınızda kapınızı kapatıp çilingir sofra kurmak serbest.

Tren öğlen yemeği vakti Erzurum garına varmadan önce kompartımanlar arası küçük bir koşuşturma yaşanıyor, komşumuz cağ kebap isteyenlerin siparişini topluyor. Tren gara geldiğinde 15 dk. süremiz var, dileyen nakit dileyen kredi kartı ile siparişini alıp ödemesini yapıyor. Bu arada öğle yemeğimizi de sıcak cağ kebap ile yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz:) Komşu komşunun külüne muhtaç deyişi eskilerde kalmıyor trende iseniz, mumlarımızı yakmak için ateşe ihtiyaç duyduk, çakmak istediğimiz komşu da bizden bıçağımızı istedi:)

Romantizm yaşamak isteyenler, pencerelerini kapılarını ışıklarla, kalplerle süslüyor, evlilik teklifi yapmak isteyenlere harika bir alternatif mekan Doğu Ekspresi. Ben pilli led aydınlatma almıştım yolculuk öncesinde, o nedenle priz sorunu yaşamadım. Hatta çantamın bi köşesine attığım üçlü uzatma tren yolculuğunun olmazsa olmazı oldu.

Tren yolculuğu ilişki terapisti

Başlangıçta ” ya 24 saat sıkıcı olmaz mı” diye düşünebilirsiniz, ama inanın yetmiyor bile… İnternet çoğu zaman çekmiyor çünkü dağların, yerleşim yerlerin uzağından geçiyor tren. işin güzel ve eğlenceli yanı da bu zaten… Kompartımanda baş başasınız, ailenizle, sevgilinizle ya da arkadaşlarınızla… Sohbet, anılar, hikayeler anlat anlat bitmiyor… Cep telefonundan bir gün de olsa uzak kalıyorsunuz ya da fotoğraf /video çekimi için kullanıyorsunuz. Annem çocukluğumda olduğu gibi küçük tren masamızda soframızı kurdu, babam şarabı açtı, türkü dinleyerek keyifli bir akşam yemeği yedik.

https://www.instagram.com/p/Bdhku0Jjs1x/?hl=tr&taken-by=benimlegez

Tren yolculuğu hava kararınca boyut değiştiriyor, yanıma aldığım kitabın kapağını açacak zaman kalmadan uyku bastırdı. Bu sefer anne ve babamla yatak pazarlığı başladı, beni üste attılar karşılığında ise yatağımı onlar açıp çarşafımı serdiler.

Çocuklu bir aile iseniz bu yolculuk size de iyi gelecek, inanın bana… Küçük ve sıcak bir odada evcilik oynuyorsunuz adeta…

Doğu Ekspresi istasyonları ve mola süresi

Tren Ankara-Kars arasında ” Kırıkkale- Kayseri-Sivas-Erzincan-Erzurum” ana istasyonlarında 15 dk. duruyor, aradaki diğer küçük istasyonlarda ise yolcu varsa 5 dk, yolcu yoksa durmuyor bile. Bizim yolculuğumuzun şöyle enteresan bir hikayesi oldu. Tren Divriği istasyonuna geldiğinde 5 dk. duracaktı ara istasyon olduğundan. Divriği benim memleketim demiştim yazının başında. Annem ve babam yılın altı ayını köyde geçirdiğinden Divriği’nin askerlerini komutanlarını yakından tanıyorlar, hatta yakından bir tık ötesi bir ilişkileri var diyebilirim. İstasyona yaklaşırken annem babama” keşke komutanı arasaydık, yeni yıllarını kutlardık istasyonda” demişti. Sadece küçük bir dilek gibi gelebilir bu ama tren durduğunda bir kaç asker trene bindi ve iki dak sonra kompartmanızın kapısı açıldı, komutan içeri girdi:) Hava karanlık olduğu halde annemi pencereden gören komutan direk yanımıza gelmiş:) Tüm trenin kimlik kontrol işlemi yapıldıktan sonra Cürek istasyonunda indiler, bize de küçük bir hatıra bırakmış oldular.

Ankara garındaki bakım ve yenileme çalışması tamamlandığı için 2018 yılının ortasından itibaren Doğu Ekspresi artık Irmak’dan değil, yine Ankara Garı’ndan kalkıyor. Biz Ankara’dan istanbul’a YHT ile aktarma yaparak İstanbul Pendik’e vardık.

Doğu Eksperi ile ilgili bilgiler:

https://www.instagram.com/p/BdcFuHdDmCj/?hl=tr&taken-by=benimlegez

  • Tren, siz temiz tuttuğunuz sürece temiz.
  • Her vagonun başında ve sonunda tuvaletler mevcut, biri alafranga biri alaturka. Tuvalet kağıdı, sabun, klozet kağıdı hep vardı. Bizim vagondakiler temiz kullanmışlar ki yolculuk boyunca da temiz kaldı.
  • Yemek içmek için yanınıza birşeyler alın, trende görevliler oda oda gezip elektrikli ısıtıcı, tüp vs  kullanımını kontrol ediyorlar, yakın zaman instagram nargile yakanları dahi gördüm, abartmazsak iyi olur diye düşünüyorum.  Sonuçta kantinde sıcak içecek var, odalara servis de yapılıyor.
  • Yataklı kompartmanda alt üst iki yatak oluyor, nevresim çarşaf vs yataklar hazır, sadece kuşetinden tutup yatağı açıyorsunuz, ayrıca bir masa, mini buzdolabı, el lavabosu yer alıyor, wc odalarda yok. Kuşetlide ise dört kişi karşılıklı oturabiliyor, kuşetlerinden tutup yatakları açtığımızda iki yatak solda iki yatak sağda oluyor ve görevlinin verdiği poşetleri battaniye, çarşaf, yastık kılıfı ile yatağımızı biz yapıyoruz, kuşetlide ortada mini masa yer alıyor, wc ve lavabo yok. Verilen çarşaf kitinde poşeti ilk siz açmış oluyorsunuz, temizler.
  • Odalarda bir tane priz olduğundan üçlü priz almanızda fayda var.
  • Tren çok fazla sallamıyor, yolculuk yorucu değil.
  • Sigara içilmez deniliyor ama içenler var.
  • pencerelerin camlar güvenlikli, aşağıya kadar açılmıyor, sadece üstleri el çıkacak kadar açılıyor.
  • Trenin S çizen halini görmek ve fotoğraflamak istiyorsanız trenin arkasına gidin.
  • Tren yolda arıza yapabiliyor, bizimki 3 saat rötar yaptı arıza nedeni ile… Aktarma yapacağınız bir durum varsa bunu göz önüne alarak yapın.
  • Bilet fiyatları ve bilet alımı için TCDD nin web sitesini ziyaret edin.( Öğrencilere, çocuklara, 65 yaş üzerindeki kişilere indirim var)
  • İnstagramda “karsrail, rotakars” gibi hesapları takip ederseniz güncel paylaşımları kaçırmamış olursunuz.
  • Doğu Ekspresi yolculuğunun keyif için, yola çıkmak için bir araç olduğunu unutmayın, o zaman hiçbir şeyi sorun yapmaz ve zevkle anlatacağınız anılarınız olur:)

Merak ettiklerinizi, sorularınızı ya da ilave etmek istediklerinizi yazının altına mesaj olarak bırakabilirsiniz. Bu arada Erzurum’da cağ kebap siparişi vermek isteyenlere bir telefon numarası vereyim… Muammer Usta 0 442 233 62 82

 

 

Share.

2 yorum

Yorum Yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.