Kos Adası’nın olmazsa olmazları

0

Kos Adası, Bodrum’un Turgut Reis beldesinin hemen karşısındaki bir Yunan adası. Yunanistan hükümetinin, Türk vatandaşlarına kapıda vize verme uygulamasını başlattığından beri Kos Adası ile diğer Yunan Adalarına ilgimiz inanılmaz  derecede artmış durumda.kos-adasi-vize

Kos Adasına Bodrum’dan geçiş madem bu kadar kolay, gelmişken ben de görmüş olduğum Yunan Adaları listeme yenisini ekleyeyim dedim. Turgut Reis’den yaklaşık 40-45 dakika süren bir feribot yolculuğu ile adaya vardık. Gümrük işlemlerinden çıktıktan sonra adaya ilk adım atış ve ilk intiba ” 1960′ lardaki Marmaris”.

kos-gezilecek-yerler3

Kos Adasının Osmanlı adı İstanköy. Kos Adası ilk gördüğünüz Yunan Adası değilse ( ki ben öyleyim) bir miktar hayal kırıklığı yaşıyor insan; hani nerede beyaz ada sokakları, pembe begonviller, mavi boyalı kapılar, çiçeklerin sarktığı pencereler!!! Bu saydıklarım yok değil ama diğer Yunan Adalarındaki hava yok burada, ancak adayı  gezmeye ve keşfetmeye başladıkça ilk intiba yavaş yavaş kayboluyor ve sevmeye başlıyor insan.

Kos Adası gezilecek yerler:

Eski şehir bölgesi ve Osmanlı’dan kalan yapılar

haci-hasan-cami-kos

Kos Adasının merkezinde küçük de olsa bir old town bölgesi var. Osmanlı’nın 1912 yılına kadar 400 yıl kadar yönettiği adada bir kaç cami bugüne kadar ulaşabilmiş. Bunlardan Gazi Hasan Camii merkezde ve Hipokrat Ağacı ile yan yana. Cezayirli Gazi Hasan paşa tarafından 1786 yılında yaptırılmış. Cami kilitli olduğundan gezemedim ancak balkon işlemelerini pek sevdim. kos-gezilecek-yerler2

Hipokrat Ağacı ise büyüklüğü ve gölgesi ile  ihtişamlı görünüyor. Hipokrat’ın öğrencilerine bu ağacın altında ders verdiğine inanılıyor. Ağacın altında bir de Osmanlı çeşmesi bulunuyor.

Hipokrat ağacından tarihi bir köprü ile Şövalye Kalesine geçiliyor, kalede ise adadaki arkeolojik kazılardan çıkartılmış eserler müze şeklinde sergileniyor. Bu arada adanın merkezindeki tarihi eserler, 1933 yılındaki deprem ile gün yüzüne çıkmış. Yine Old town bölgesinde, Arkeoloji Müzesi ve Antik Agora da gezilecek yerler arasında.kos-gezilecek-yerler4

Asklepion; şehir merkezine 4 km. mesafede antik bir bölge. Hipokrat’ın ölümünden sonra sağlık tanrısı adına kurulmuş olan bölgede tıp okulu ve tapınak görülecek yerlerin başında geliyor.

Şehir merkezini yürüyerek kolayca gezebilirsiniz ancak Asklepion ve Hipokrat Müzesine de gitmeyi planlıyorsanız turistik trenleri öneriyorum, gün boyunca tek biletle tüm bu mekanları gezebilirsiniz.

Hipokrat’ın şifa bahçesihipokrat-muzesi-kos-gezilecek-yerler

Hani tıp fakültesi mezunları  Hipokrat yemini yaparlar ya, o bildiğimiz Hipokrat Kos Adası’nda yaşamış ve şifa alanındaki bilimsel çalışmalarını burada gerçekleştirmiş. Adanın merkezine çok yakın olan müzeye 2 euro bilet alarak giriliyor.hipokrat-bahcesi-kos

Sakin ve  huzurlu bir bahçe içindeki müze binasının içinde dönemin bilim adamlarına ait adadan çıkartılmış heykeller, Hipokrat’ın kullandığı bitkiler, aletler, sağlık uygulamaları resimler ve objelerle sergileniyor. Müzenin arka bahçesi ise Hipokrat’ın şifa bahçesi. Otlar, bitkiler, ağaçlar etrafları çevrilmiş bir durumda ve küçük plakalarda ne amaçla kullanıldığı yazıyor. Bahçedeki incir ağacı ağustos ayında ziyaretçilerine leziz incirleri ile şifa dağıtıyor.

Türk Köyü Platani’de lezzet şenliğikos-yeme-icme

Osmanlının 1912 yılına kadar adada kaldığını belirtmiştim. Platani köyünde ve merkezde yaşayan az da olsa Türk nüfus var hala. Platani köyü, öyle Ege köyleri gibi değil Kos’un bir mahallesi kıvamında. Köydeki caminin dışı da içi de oldukça bakımlı. Bahçesindeki yaşlı amcalarla ada hakkında sohbet keyifli. Köy meydanında bir kaç tane lokanta var. Arab’ın Yerini tercih ettik pek de memnun kaldık. Lokanta Türk köyünde diye yemekleri Türk mutfağı beklemeyin. Kabakçiçeği dolmasını, Yunan musakkayı seviyorsanız klasik ada mutfağını lezzetli ve bol kepçe deneyimleyebileceğiniz bir lokanta.

Kos genelinde lezzetli deniz ürünleri yiyebileceğiniz çok yer var. Menülerde yer alan peynir dolgulu kalamar ızgarayı deneyin derim.

Kefalos’un berrak plajlarında yüzmelikos-plajlar

Kos Adası’na gitmeden önce okuduğum ve tavsiye edilen adanın kuzeye bakan plajları (özellikle de Marmari, Tigaki ) dalgalı denizi ve yosunları ile beni hayal kırıklığına uğrattı. İkinci gün ise adanın en batı ucuna Kefalos tarafına yaklaşık 45-50 dk. da gittim. Muhteşem bir deniz, akvaryum gibi berrak ve tertemiz,  sakin koylar… Kos Adasına denize girmek için gidiyorsanız kesinlikle Kefalos tarafına gitmelisiniz. Bakir plajlar, denize sıfır tesisler, yemek hizmeti aldığınızda ücretsiz şezlong ve şemsiye hizmeti… Vaktiniz var ise yol boyunca küçük küçük koylara girip çıkın.

Kefalos, küçük bir merkez. Motel ve pansiyonlar ağırlıklı olmakla beraber  sayısı az da olsa yıldızlı oteller de var. Kefalos’un tepesinde yerel halkın yaşadığı köy yer alıyor. Yıkılmış kalesinden manzara izlenebilir, köy meydanındaki kahvehanesinde oturup kahve içilebilir. Fazla bir şey beklemeyin, bu bölge sadece ve sadece sakin deniz tatili için beklentinizi karşılayabilir.

Ayrıca Kos’dan günübirlik üç adalar tekne turu da yapılıyor. Kos’un koylarını ve yakın çevresindeki Kalymnos – Pserimos- Plati adalarını yüzme molaları bol, öğle yemeği dahil tekne turu ile keşfedebilirsiniz.

Zia Tepesinde günbatımı izlemelizia-gunbatimi-kos-gezilecek-yerler

Bodrum Turgut Reis’den günbatımı harika kadrajlar verir, güneş kızarıp alçalmaya başlarken Yunan adalarının silüetleri ortaya çıkar ve muhteşem fotoğraflar çekilir. Tam da bu anı yaşadıktan bir gün sonra, o yunan adalarından olan Kos’a gittim ve adanın günbatımı izlemek için en ideal noktası olan Zia tepesine çıktım. Yine Yunan adaları arasından muhteşem bir gün batımı…zia-tepesi-kos-gezilecek-yyrler

Zia, Kos merkeze 15 km mesafede bir köy ancak tepede bulunuyor. Merkezden Zia’ya giderken ormanlık bir tepeyi tırmanarak ulaştık, yol ıssız olmakla beraber düzgün, köye vardığımda ise Kuzey Ege’ye teras gibi konumlanmış bir Zia karşıladı. Restoranlar gün batımını izlemek isteyenler için özel balkonlar yapmışlar, bir yandan ızgara et kokuları yayılırken bir yandan gün batımına karşı şarap kadehleri kaldırılıyor.

Köy meydanında  hediyelik eşyalar, süngerler, tığ işi elişleri satılıyor. Her günbatımı bir seromoni  Zia’da. Günbatımı izleyip, akşam yemeği yenilebilir, Zia tepesinde keyifli bir akşam geçirilebilir.

Kos Adası’nda araç kiralamakos-arac-kiralama

Adayı gezmek için  toplu taşıma otobüsleri var, ücreti 1 euro, ancak hareket saati haftaiçi ve hafta sonu farklı olduğundan ve iki günlük seyahatimde adanın en uç noktalarına kadar gitmeyi planladığımdan araç kiralamayı tercih ettim. Üstelik bu kiralama işlemi hayatımdaki en basit ve kolay işlemli bir kiralama oldu ki en sevindirici tarafı bu oldu. Kos merkezde kaldığım otelin lobisine ertesi gün akşama kadar bir araca ihtiyacım olduğunu söyledim, 15-20 dakika sonra araç yarım deposu dolu bir şekilde otelin önüne geldi, yetkili kişi ehliyetimin ve pasaportumun fotokopisini aldı, basit bir sözleşmeyi karşılıklı imzaladık, 40 euroyu orada nakit ödedim, arabayı yarım deposu dolu bir şekilde feribot iskelesine giden yola park edebileceğimi ve anahtarını paspasın altına bırakmamın kafi olduğunu söyledi. Evet bu kadar kolay oldu kiralama…

Adayı gezmenin diğer alternatifi ise buggy ler. Kiralama ücreti günlük 50 euro civarında olan bu sevimli araçlar iki kişilik ve pek çok kişi tarafından  da tercih ediliyorlar.

Kos Adası’nda konaklama

Kos merkezinde otel alternatifi çok fazla ancak otellerde konfor beklentiniz yüksek olmasın. Odaları temiz olan otellerde şampuan, duş jeli ihtiyacınızı karşılayamayabilir, çantanıza seyahat boyu ürünleri tedbir amaçlı koyarsanız iyi olur. Kos merkezde kaldığımız Hotel Catherine ana caddeye sadece 40-50 mt mesafede, Türklerin tercih ettiği bir otel. Kahvaltıda bir kuş sütü eksik idi. Temmuz- Ağustos aylarında adanın misafirleri oldukça fazla olduğundan seyahat öncesinde booking.com ‘dan rezervasyon yaptırmanızda fayda var.  Adada bir geceden fazla kalmayı ve deniz tatili yapmayı düşünüyorsanız o zaman adanın merkezinde konaklamak yerine muhteşem plajların olduğu Kefalos bölgesindeki otellerde konaklamayı tercih edin.

Bodrum’dan Kos Adası’na geçişkos-adasina-nasil-gidilir

Bodrum merkezden ve Turgut Reis’den Kos’a düzenli feribotlar kalkıyor. Vize sorununuz yoksa, gidiş dönüş biletinizi feribotların kalktığı limandan satın alabiliyorsunuz. Feribot biletlerinin ücreti gidiş- dönüş farklı gün olursa yada tek gidiş olursa artıyor. Aynı gün gidiş- dönüş bileti kişi başı 19 Euro iken, dönüşünüz farklı gün olursa 30 Euro’ya yükseliyor. Ben cumartesi sabah gidip, pazar akşam üzeri dönmüş ve 30 Euro feribot ücreti ödemiştim. Tek yön bilet ise 17 Euro, Kos’ dan başka adaya geçmeyi düşünüyorsanız tek yön bilet almanız gerekir.

Bodrum’dan Kos’a ortalama yolculuk süresi 40-45 dk. kadar kısa ancak limanda gerek giderken gerekse dönerken gümrük işlemleri zaman alabiliyor. O nedenle sefer saatinden en az 1 saat önce limanda olmakta fayda var.

Kapıda vize kolaylığı

Yunanistan schengen vizesi ile girilebilen bir ülke olmasına rağmen, Türk vatandaşlarına günübirlik kapıda vize vererek Kos, Rodos, Samos, Midilli, Meis, Sakız Adalarına ( yani Türkiye’nin karşı kıyılarındaki adalar) seyahat kolaylığı sağlıyor. Bodrum ve Turgut Reis’de bulunan iki vize ofisine seyahatinizden dört gün önce evraklarınızı teslim etmeniz durumunda acenta vizenizi organize ediyor. Kapıda Vize, sadece Yunan adalarında azami 15 gün süreyle seyahat izni sağlarken tek girişli olduğundan çıkış yaptıktan sonra bir daha aynı vize ile adalara giremiyorsunuz. Kapıda vize almış kişileri Yunan tarafındaki yetkililerin diğer yolculara nazaran biraz daha beklettiklerini dip not düşelim. Benim schengen vizem olduğu için ekstradan bir vize almama gerek kalmadı, ayrıca yeşil pasaportlular da vizeden muaflar. Yurt dışına çıkarken SGK Hizmet Dökümünüz yanınızda olursa iyi olur, Türk yetkililer sorabiliyorlar.

Kapıda Vize Alabilmek İçin Gerekli evraklar:

  • En az 6 ay süresi olan pasaport
  • Vize başvuru formu ( acentada dolduruyorsunuz)
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Kos gidiş-dönüş feribot bileti
  • Konaklamalı kalacaksanız otel rezervasyonunuz
  • Kredi Kartınızın ön yüzünün fotokopisi
  • Banka ekstreniz
  • 55 Euro vize ücreti

Share.

Yorum Yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.