Ordu’nun yerel lezzetleri

0

Hani bir deyim vardır “yediğin içtiğin senin olsun, neler gördün onu anlat”, ben hem gördüklerimi hem de yediklerimi paylaşıyorum çünkü yemek olayı seyahatin ayrılmaz bir parçası. Hele bir de mutfağı leziz bir bölge ise…

Ordu’nun yaylaları, şelaleleri, nefis havası bizlere ne kadar iyi geliyorsa yörede otlayan hayvanlara, bahçede yetişen sebze ve otlara da o kadar iyi geliyor. Durum böyle olunca ortaya doğal ve lezzetli bir mutfak çıkıyor. Tadı damağımda kalan Ordu yemeklerini merak ediyor musunuz?

Atabeyoğlu Lezzet ÇiftliğiOrdu-Yemekleri-Atabey

Ordu Merkez’deki Atabeyoğlu Lezzet Çiftliği gerçekten tam bir lezzet diyarı. Modern bir stilde dekore edilmiş restoranda yerel lezzetler o kadar özenle yapılıp servis ediliyor ki, buraya gelirken kesinlikle aç gelinmeli.

  • Karalahana çorbası; yöre halkı pancar çorbası dese de bildiğimiz kara lahanadan yapılıyor. Barbunya fasulye ve mısır ise çorbanın olmazsa olmazı. Bazen tereyağı da konuluyor. Soğuk kış günlerinde mısır ekmeği ile harika gidiyor.
  • Mısır ekmeği; katkı maddesi kullanılmadan yapılmış, kete kıvamında ve tereyağlı.
  • Turşu kavurması; beyaz lahana turşusu yağda kavrulup, kırmızı pul biber serpilerek servis ediliyor.
  • Erişte; taze kesilmiş süt gibi beyaz erişte tereyağlı küçük fırın kaplarında börek gibi fırında iyice kızartılıyor.
  • Pide; Karadeniz’in özellikle Samsun ve Ordu bölgesinde daha bir lezzetli yapılıyor pide. Kıymalı, peynirli, kavurmalı çeşitleri yumurtalı ya da sade yapılıyor. Hamuru ince ve çıtır.
  • Izgara et; Ordu’nun köylerinde bile birden fazla ızgaracı olduğunu görünce insan anlıyor ki yörede et çok tüketiliyor. Köfte ya da kuzu pirzola en çok tüketilen et türü. Atabeyoğlu Lezzet Çiftliği’ nde de ana yemek köfte idi.

Ertaş Alabalık ÇiftliğiErtas-Alabalik-Ciftligi-Ordu

Çambaşı Yaylası’ndaki dere kenarında kurulmuş olan Ertaş Alabalık Çiftliği piknik alanı gibi. Ailelerin çocuk çoluk gelip hem eğlenip hem dinlenip hem de balık yedikleri bir mekan.

Yemek açılışı hemen her yerde olduğu gibi karalahana çorbası, turşu kavurması, salata ile başladı. Sonrasında çıtır kızartılmış alabalıklar ve finalde yörenin taze sütü ile yapılmış fındıklı sütlaç.

Çekiçoğlu Gözleme EviCekicoglu-Gozleme-Kabaduz

Kabadüz ilçesindeki Çekiçoğlu Gözleme Evi, vadiye kuşbakışı  manzarasına hakim mükemmel bir lokasyonda bulunuyor. Aile işletmesi olan mekanda gözlemeler çeşit çeşit. Kıymalı, patatesli, peynirli, karışık… Gözlemenin lezzet sırrı; sevgi ile açılan yufkanın odun ateşinde pişiriliyor olmasında. Dileyene yayık ayranı, dileyene taze demlenmiş çay… Turşu ise yine her masada ücretsiz yerini alıyor.

Söğütaltı LokantasıSogutalti-Kunefe-Kabatas

Kabataş ilçesinin küçük çarşısında küçük bir esnaf lokantası Söğütaltı ama künefesi ile adından bahsettirmeyi başarmış. Ordu’nun yaylalarına çıkarken enerjik olabilmek için önce bir künefe molası verilir. Hataylılar kızacak belki ama Söğütaltı’nın künefesi de gerçekten başarılı…

Yerel otlar yerel tatlarOrdu-Yemekleri

Yaylası bol olan Ordu’nun otları da bol. Baharda her yer yeşerinince otlar da fışkırıyor haliyle. Genellikle yumurtasız soğanla kavurması ya da buğdayla diblemesi yapılıyor otların.

  • Galdirik kavurması
  • Isırgan diblemesi
  • Pancar diblemesi
  • Melocan kavurması

Ayrıca Ordu’nun dağ çileği de meşhur. Yöre halkı bu çilekleri toplayıp reçel yapıyor.

Share.

Yorum Yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.