Urla’da bir masalevi; Sihirli

0

Urla, Ege’nin yükselen trendi, son zamanlarda çok kişiden duyar olduk ” Urla’ya mı yerleşsek” söylemini… Bazıları söylemde kalmış olabilir ama, son yıllarda yirmibin kişi bu düşüncesini icraata geçirmiş ve gerçekten Urla’ya göçmüş… İzmir’e yarım saat mesafede olacak kadar şehre yakın, ama bir o kadar da Ege kasabası havasını şimdilik koruyan bir yer olması bu düşüncelere etken tabi.

Bahara Urla’da girdim bu yıl, çiçek böcek maviliklerle… Yolum nasıl mı düştü bu güzel yöreye, tamamen rastlantı… Yeniyıla Kars’ta girmiş ve yılın ilk seyahatini Doğu Ekspresi ile gerçekleştirmiştim, hani tam da instagramda Doğu Ekspresi furyasının patladığı dönemde… İnstagramda paylaştığım fotoğraf ve hikayeleri yakından ve severek takip eden takipçilerimden sevgili Gözde’den harika bir davet aldım ” kesinlikle sizi Urla’da görmek isteriz”, ben de çoktandır merak ettiğim Urla’yı görme fırsatı yakaladığım için seve seve kabul ettim.

Küçüklere masal, büyüklere seyahat gösterisi

Urla’ya baharın ilk günlerinde,nefis bir havada seyahat programladık ama öncesinde bizi misafir edecek olan Yıldız Gürgün Hanım ile telefonda tanışarak programımızın detaylarını konuştuk, daha ilk andan itibaren kanım ısınmıştı karşımdaki sese… Ve cuma sabahı sözleştiğimiz gibi Urla’dayız…

Açıkçası Urla’ya ilk varışta karşılaştığım sokaklardaki yol yapım çalışmaları ve kargaşalık beklentilerimin çok ötesinde idi ama Sihirli‘ye varınca asıl perde açıldı dedim. Hem kafe, hem masalevi, hem konukevi, hem de kütüphane olan Sihirli’de ” Urla’da mutluyum” tabelası ile karşılanmak daha ilk andan itibaren insanı mutlu etmeye yetti bile.

Eski bir Rum evi onarılmış, küçük ama şirin bahçesi ile sıcacık olmuş. Mekanın giriş katındaki büyük salonun duvarları geniş bir kütüphaneye dönüştürülmüş, çocuklar ve yetişkinler için 2000 kitap raflarda yerini almış, ayrıca sunumlar için barkovizyon da unutulmamış. Salonun bir köşesi ise hokus pokus  bir mutfağa dönüşüyor, sürgülü ahşap duvarlar açılınca mutfak /  kapanınca duvar oluveriyor. Üst katta ise “Bir varmış – Bir Yokmuş” adında iki konuk odası ve bir mutfak yer alıyor. Odalardaki detaya gelince; hoş geldin çikolatası, hediye kitap ayıraçları, tertemiz mis gibi ve konforlu yataklar ile küçücük balkonlardaki mavi sandalye ve masalar Ege havasını estiriyor.. Balkonun sakin manzarası ise bonus.

Yıllarını fuar turizmine adamış olan Yıldız Hanım’ın turizmci kimliği Sihirli’ye öyle dokunmuş ki, keyifli ve sıcak bir mekana dönüşmüş eski Rum evi. Tekrar bahçeye dönelim çünkü harika ve özenle hazırlanmış bir kahvaltı bizi bekliyor. Odalardaki detay kahvaltı sofrasında da kendini gösteriyor, isimlerimizin yazdığı minik kartlar yüzümüzde kocaman gülücükler açtırıyor. Bir yandan derinlere inen sohbet bir yandan leziz kahvaltı…

Yıldız Hanım, Sihirli’nin kurucusu… Sihirli ise Yıldız Hanım’ın hayali… Burada çocuklara masal kitapları okunuyor, bu okumalar öyle sıradan okumalar değil, yani kitabı eline alan okumuyor… Konusunda deneyimli Eylül, çocukları zaten çok seven cıvıl cıvıl bir genç, onlara vermek istenilen mesajı daha iyi verebilmek için özel eğitimler de almış. Kimi zaman kahvaltıya gelen ailelerin çocuklarına, kimi zaman mahallenin çocuklarına, kimi zaman ise dışarıdan grup halinde gelen minik misafirlere okunuyor masallar. Hem çocuklar mutlu, hem de aileler…

Turizmci birinin dünyayı keşfetmemesi ne mümkün, Yıldız Hanım’dan Güney Amerika gezisinin sunumunu izliyoruz, konu seyahat olunca zaman hızla geçiyor. Yetişkinlere de seyahat sunumları yapılıyor Sihirli’de. Ama asıl önemli nokta, bu sunumların ve okumaların ücretsiz olması. Kişiler gönüllerinden koptuğu kadar yardım ediyorlar ve toplanan paralar ise EÇEV ( Ege Çağdaş Eğitim Vakfı) ‘e bağış olarak gidiyor. Damlaya damlaya göl olur sözü buraya o kadar çok uyuyor ki, cebimizdeki 5 Lira belki bizim bir ihtiyacımızı karşılamaz ama burada biriken bağışlarla çağdaş nesillerin yetişmesi için gençlere burs imkanı sağlanıyor.

Sihirli’nin Urla’ya artı bir değer kattığına yürekten inanıyorum. Nasıl ki onlar sosyal sorumluluk projelerine destek veriyor ve gençlere burs imkanları sağlıyorlarsa bizler de Sihirli’ye destek olmalıyız. Bunu nasıl yapabiliriz derseniz çok kolay, yolunuz Urla’ya düştüğünde Sihirli’nin konukevinde kalabilirsiniz, lezzetli kafesinde kahvaltı yapabilir ya da yemek yiyebilirsiniz, çocuklarınıza masal dinletebilirsiniz ve de EÇEV’e bağış bırakabilirsiniz.

Bu arada, Yıldız Hanım’ın organize ettiği iki günlük Urla Bağ Rotası turuna da web sitesinden göz atın derim… Tıklayın…Yöreyi bilen, üstelik turizmci biri ile keşfetmek çok daha keyifli…

Dünya paylaşım yaptıkça daha güzel ve daha huzurlu…

Sihirli’nin yol tarifi

İzmir’e bağlı olan Urla’ya vardıktan sonra sokaklarda bol bol Sihirli’nin tabelasını göreceksiniz. Aynı masallarda olduğu gibi tabelaları takip ederek bu sevimli masalevine ulaşabilirsiniz. Urla’da her yol Sihirli’ye çıkıyor:) Tabelada adres ve iletişim bilgileri yer alıyor, yolunuz bir gün bu güzel konukevine düşer inşallah…

 

 

Share.

Yorum Yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.