Fotoğrafa başladığım yıllarda detay & doku fotoğrafları çekmeye ilgim vardı, sonraki yıllarda seyahat ve belgesel tarzında çekimlerden haz almaya başladım, son 5-6 yılda ise gökyüzünü, yıldızları fotoğraflamak heyecan vermeye başladı. Her yaz bir yıldız pozlama fotoğraf etkinliğine katılmak gibi bir hedefim oldu. Önceki yıllarda iki kez Nemrut Dağı’na çıktım, bir kez de Frig vadisine gittim. Zayende Travel Sevgili Yelda’nın Ağustos 2023’de gerçekleştireceği Blaundus Antik Kente fotoğraf etkinliğini görür görmez kaydımı yaptırdım ve heyecanla gezi zamanının gelmesini bekledim.
Blaundus Antik Kenti’ne yolculuk…
Cumartesi sabah saatlerinde İstanbul Anadolu yakasında toplanan 10-12 kişilik bir ekip minibüs ile yola çıktık, hedefimiz Uşak ilinin Ulubey ilçesine 6-7 saatte hava kararmadan varabilmek. Blaundus Antik Kenti Uşak merkezine 40 km. mesafede ve Ulubey ilçesinin Sülümenli Köyünde, 1.derecede sit alanı ilan edilmiş.
Antik kentte sabahlayacağımız için yanımızda yiyecek içeçek, oturmak için kamp sandalyesi de götürüyoruz. Son kez bir mola verip Ulubey merkezinden eksiklerimizi tamamlıyoruz. Sonrasında ise muhteşem bir günbatımı eşliğinde Blaundus’a varıyoruz. Aracımızı park ettiğimiz alandan antik kentin içine doğru yaklaşık 250 metrelik bir yürüyüş yolumuz var, girişte bir bekçi ya da gişe görmedik, sırtımızda ekipmanlarla yürürken çok zorlandığımızı söyleyemem. Varış noktasına geldiğimizde mekanı paylaşacağımız farklı grupların da geldiğini görüyoruz. İlk önce kendi çekim alanımızın sınırlarını oluşturmaya çalışıyoruz, deneme çekimleri yapıyoruz, derken en ideal noktaya karar verip yerleşiyoruz.
Blaundus Antik Kenti hakkında…
Blaundus Antik Kenti, üç tarafı derin ve dik vadi ile çevrili bir yarımada üzerinde kurulmuş, girişi ise sadece kuzeydeki kapıdan olan kent güvenlik açısından oldukça korunaklı bir lokasyona konumlanmış. Bu bölgede vadiler çok, Ulubey Kanyonu da 20 km mesafede yer alıyor.
Kuzey giriş kapısı bütünlüğünü korumuş, kaldı ki bölge deprem bölgesi. Frigya sınırına yakın olan antik kent, Helenistik dönemde (M.Ö. III. YY.) Büyük İskender’in Anadolu’ya yaptığı seferden sonra Makedonlar tarafından kurulmuş, sonrasında Bergama Krallığı ve Roma İmparatorluğu tarafından işgal edilmiş ve Bergama Krallığı döneminde askeri bir şehir olmuş.
Antik kentten bugüne kalanlar; tiyatro, stadyum, İon düzeninde tapınak, su kemerleri ve çeşitli kaya mezarları. Kentte kazı çalışmaları devam ediyor, belki önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde antik kenti ziyaretçiler daha organize bir kent olarak gezebilirler.
Bu gece çok özel bir gece, sadece yıldızları değil meteor yağmurlarını da izliyoruz ve hatta üzerine bir de Elon Musk’ın uydularının sıralı geçişine de tanıklık ediyoruz. Gün batarken geldiğimiz Blaundus Antik Kentinde güneşi karşılıyoruz…
Gece boyunca harika fotoğraflar çektik, müzik dinledik, kahve içtik, Yelda’nın meşhur böreğinden yedik ve keyifli sohbetler yaptık.
Yıldız Pozlarken nelere dikkat ediyoruz ?
Birinci önemli husus; öncelikle şehrin ışıklarından uzak olmamız gerekiyor. Blaundus Antik kenti iki farklı açıdan fotoğrafladık, ilkinde arkada taraf komple karanlık iken ikinci açımızda şehrin ışıkları az da olsa kadrajlara girdi ama çok rahatsız edici boyutta olmadı. Diğer önemli husus ise ay takvimini önceden takip edip çekiminizi ayın en az ışıklı olduğu döneme denk getirmeniz gerekir.
Yukarıdaki fotoğraf samanyolu fotoğrafıdır, çevresel ışık faktörlerine ve kullanacağınız iso, diyafram ayarına göre ortalama 7-10 saniyelik pozlama ile elde edilir, fotoğrafı soldan sağ üste doğru kesen çizgi Elon Musk’ın uyguları. Aşağıdaki fotoğraf ise ortalama 20-30 dakikalık pozlama ile elde edilir. Yıldızların daire şeklinde dönmesi için kuzey yıldızına odaklıyoruz objektifimizi, samanyolu kuzey yıldızı nasıl bileceğiz derseniz elbette telefona indireceğiniz SkyView uygulamasından destek alabilirsiniz.
Fotoğraf çekimi için gerekli ekipmanlar;
- Geniş açı bir objektif kullanıyoruz, mekanı ve gökyüzünü birlikte aynı kadraja almak önemli.
- Rüzgara karşı dayanıklı, sağlam bir tripod olmazsa olmaz.
- Uzaktan kumandalı ya da kablolu kumanda,
- Yedek batarya, kart,
- Kafa lambası.
Ayrıca, mevsim yaz da olsa gece kalacaksanız polar ya da mont almanızı öneririm.